Exhibition ‘Dudok by Iwan Baan’ – Dudok Architectuur Centrum

In 1955 ontving Willem Marinus Dudok (1884-1974), tot op de dag van vandaag als enige Nederlandse ontwerper, de ‘Gold Medal of Honor’ van het American Institute of Architects. Op de oorkonde stond direct onder zijn naam ‘Architect of Man’s environment’, architect van de leefomgeving. Het is nog altijd een van de meest rake typeringen van deze architect en stedenbouwkundige. Dudoks bijdrage aan het vak, zo ging de tekst verder, zat hem niet in slogans of manifesten, maar sprak volledig uit zijn werken, in de taal van het humanisme. Dudok ontwierp niet om te verbluffen: hij koos ervoor om het inherente verlangen van de mens naar een mooiere omgeving te vervullen.

Fotograaf Iwan Baan heeft in 2020 alle nog bestaande gebouwen van Willem Marinus Dudok in Nederland gefotografeerd vanaf de grond en vanuit de lucht. Fotograaf Iwan Baan wisselt statische architectuurfoto’s voor beelden die onverwachte perspectieven en de aanwezigheid van mensen en beweging in bredere verhaal blootleggen van Dudok als ontwerper van leefomgevingen. De foto’s zijn gepubliceerd in het boek Dudok by Iwan Baan.

Deze tentoonstelling laat met een selectie van zijn meest imponerende foto’s zien hoe toparchitect Dudok steden uitbreidde vanuit hun specifieke DNA en gebouwen als vanzelfsprekend in hun omgeving plaatste.

Source: Tentoonstelling ‘Dudok by Iwan Baan’ – Dudok Architectuur Centrum